MI Inspiration: Podcast Marketing Intelligence

AFLEVERING
Nummer

Merik te Grotenhuis, oprichter CG

Van marktonderzoek naar maatschappelijk ondernemerschap

Merik te Grotenhuis is ondernemer en wás actief binnen de wereld van marktonderzoek / marketing intelligence. Samen met zijn broer Hendrik richtte hij CG op: het viel ze op dat er veel geld verdiend werd met het werven van deelnemers voor kwalitatief onderzoek. Dat kunnen wij ook dachten ze en zo is CG ontstaan. In 20 jaar tijd is CG uitgegroeid tot een toonaangevend selectiebureau met daarnaast ook een eigen marktonderzoeksafdeling. Merik heeft CG in oktober 2021 verkocht aan Norstat, dat in hetzelfde jaar ook concurrent Respondenten.nl overnam en daarmee gelijk een zeer serieuze speler op de Nederlandse markt zijn geworden.

In dit gesprek gaan we in op ondernemerschap: welke keuzes heeft Merik gemaakt in de afgelopen jaren? Hij vertelt over de unieke positie die CG had en waarom het belangrijk was om juist die positionering aan te houden. Ook keuzes die niet goed hebben gewerkt komen aan bod.

We gaan ook in op het proces van de overname: van de eerste stappen die genomen zijn tot aan de daadwerkelijke verkoop. Hoe zijn deze ervaringen geweest? En hoe heeft Merik zich hierop voorbereid? En waarom is hij eigenlijk niet aangebleven?

Ook gaan we in op belangrijke trends in de markt. Met daarbij één waar Merik ook zijn zorgen over uit: de rol van private equity binnen de marktonderzoekswereld. Het leidt ertoe dat er veel sterker gekeken wordt naar de korte termijn in plaats van de lange termijn. Dit heeft vaak ook personele consequenties, wat de continuïteit van mensen binnen de sector niet altijd ten goede komt.

Ook Merik’s huidige plannen komen aan bod: hij richt zich nu vooral op maatschappelijk ondernemerschap en probeert daarin zijn nieuwe roeping te vinden. Wat dat precies gaat worden, dat ligt nog open. Met onder andere een boek en een opleiding tot coach en een adviesrol bij CTalents.

Dan nog Merik zijn lees- en luistertips:

  • BNR podcast-serie over faillissementen: je leert hier veel meer van dan wanneer je alleen succesverhalen hoort. Juist de weerbaarheid van de ondernemers, het vallen en weer opstaan, maken dat je veel van deze verhalen kan opsteken
  • Thijs Launspach – Fokking Druk
  • Marnix Geus – het idealenboek: dit boek heeft voor Merik bevestigd om meer vanuit idealen te opereren in de toekomst
Ewout en Christiaan

Wie?

Merik te Grotenhuis – Oprichter CG

Waar?

Thuis bij Merik in IJburg

Wanneer?

28 juni 2022

Geef een reactie

Meer episodes

    Nieuwsbrief

    Wil je op de hoogte blijven van alles wat wij de komende maanden verder gaan ontwikkelen?
    En wil je op de hoogte gebracht worden van nieuwe blogs / podcasts? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.