MI Inspiration: Podcast Marketing Intelligence

AFLEVERING
Nummer

Marcel Vogels – MeMo²

De toekomst van research is minder research

8 oktober sprak ik met Marcel Vogels, oprichter en mede eigenaar van MeMo². Over de beperkte veranderingen die marktonderzoek in de afgelopen 10 jaar heeft doorgemaakt en de stroomversnelling waar het vak zich nu in bevindt. Klanten vragen om real-time inzichten en daar voldoet traditioneel onderzoek niet meer aan. Met THX heeft MeMo² een innovatieve oplossing die aan die behoefte voldoet.  

MeMo² heeft in het afgelopen jaar het platform THX geïntroduceerd: een volledig geautomatiseerd cross-media platform waarmee adverteerders resultaten op dagniveau kunnen inzien. Het platform – dat inmiddels door de markt is gewaardeerd met 7 internationale awards – heeft het werk bij MeMo² in het afgelopen jaar sterk veranderd. Het zit geïntegreerd in vrijwel alle dienstverlening die MeMo² aanbiedt.

Marcel heeft gezien dat merken in de afgelopen jaren een switch hebben gemaakt van het uitbesteden naar onderzoek naar het volledig regie houden over de eigen data. Met THX biedt MeMo² een oplossing waarbij dat mogelijk is. THX was een enorme investering, maar wel één waar Marcel vooraf veel vertrouwen in had als het om het vervullen van een behoefte bij klanten ging. Het meest spannend vond hij de acceptatie door respondenten, die moeten via een app namelijk continu gegevens doorgeven via hun smartphone: waar ze zijn via GPS, wat ze horen via de microfoon, het invullen van korte vragenlijsten en via hun camera om kwalitatieve informatie door te geven. Maar gelukkig bleek die vrees onterecht, respondenten werken graag en goed mee. Dat is mede te danken de samenwerking met goede panelpartners én een stevig beloningssysteem.

Ondanks dat er veel over werd gesproken, zag Marcel in de afgelopen 10 jaar weinig grote veranderingen binnen het marktonderzoeksvak. Maar inmiddels ontwikkelt het vak zich steeds sneller van traditioneel onderzoek naar een snelle en creatieve data professie. Data science wordt daarin steeds belangrijker, maar daarnaast blijf je altijd mensen nodig hebben die de inzichten kunnen verklaren. Traditionele marktonderzoeksbureaus krijgen het steeds moeilijker wanneer ze te veel aan traditionele oplossingen blijven vasthouden. Het uitvoeren van traditioneel onderzoek is bewerkelijk, de marges zijn klein en bedrijven willen steeds sneller inzicht. De versnelde ontwikkeling naar meer focus op creatieve data oplossingen is dus al even in gang is gezet, maar vanwege Corona in een verdere versnelling terecht gekomen.

Wie?

Marcel Vogels, oprichter en mede eigenaar MeMo²

Waar?

Amsterdam, hoofdkantoor MeMo²

Wanneer?

8 oktober 2020

Geef een reactie

Meer episodes

    Nieuwsbrief

    Wil je op de hoogte blijven van alles wat wij de komende maanden verder gaan ontwikkelen?
    En wil je op de hoogte gebracht worden van nieuwe blogs / podcasts? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.