MI Inspiration: Podcast Marketing Intelligence

AFLEVERING
Nummer

Jorien van Blijswijk, Monica Post en Yvonne Dorkhom

Het is natuurlijk wel gewoon een vak (een vak dat nooit verveelt)

Een mooi gesprek met 3 vakidioten: Jorien van Blijswijk, Monica Post en Yvonne Dorkhom. Monica en Yvonne zijn beide freelance kwalitatief marktonderzoeker en Jorien is marktonderzoeker bij de Zonnebloem. Met hen bespreek ik alle trends en ontwikkelingen in hun vakgebied. En we gaan onder andere in op de 360-graden benadering binnen kwalitatief onderzoek, respondenten van 106 jaar oud en kwalitatief onderzoek dat volledig automatisch via AI wordt uitgevoerd.

Yvonne en Monica hechten veel waarde aan context brengen binnen kwalitatief onderzoek. Elke respondent heeft een verhaal en dat verhaal wil je er zo goed mogelijk uit krijgen. In de 360-graden benadering, volg je respondenten over meerdere kanalen en over een langere tijd. Zo krijg je een compleet beeld en kan je een respondent beter leren kennen en begrijpen.

Jorien haar speerpunt is het meten van impact. En niet alleen via de bekende onderzoeks-KPI’s, maar binnen de context van de Zonnebloem. Bijvoorbeeld door te meten wat de impact van het verstrekken van een rolstoel is op het eenzaamheidsgevoel van de ontvanger.

De lees-, luister- en volgtips van Yvonne:

  • Using semiotics in marketing – Rachel Lawes
  • Podcasts over de psyche van de mens: Omdenken podcast, podcast psycholoog, Esther Perel – Where should we begin? (over relatieproblemen)

Monica wil haar interviewskills op andere manier toepassen en wil levensverhalen oppakken. Het boek “In gesprek met je ouders” van René Diekstra heeft haar daarbij geïnspireerd

Jorien volgt vooral veel rondom filantropie en alles vanuit de MOA (dat nu Data en Insights Network heet) en komt regelmatig samen met andere marktonderzoekers van goede doelen.

Tot slot nog een mooie afsluiter van Monica, waarom het vak marktonderzoek zo leuk is: het wordt nooit voorspelbaar. Wat je wel zou kunnen verwachten. Het blijft altijd weer verrassend en je blijft weer nieuwsgierig.

Wie?

Jorien van Blijswijk, Monica Post en Yvonne Dorkhom

Waar?

Utrecht Centrum

Wanneer?

8 december 2021

Geef een reactie

Meer episodes

    Nieuwsbrief

    Wil je op de hoogte blijven van alles wat wij de komende maanden verder gaan ontwikkelen?
    En wil je op de hoogte gebracht worden van nieuwe blogs / podcasts? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.