Waarom bepaalde LinkedIn profielen de aandacht trekken
LinkedIn is een belangrijk platform om je als bureau, freelancer of werknemers binnen Marketing Intelligence te profileren. In mijn analyse naar de arbeidsmarkt voor marktonderzoek (zie daarvoor mijn eerdere artikelen), heb ik bijna 5.000 LinkedIn profielen van mensen die binnen Marketing Intelligence werkzaam zijn bestudeerd. Sommige profielen trokken direct mijn aandacht, anderen stukken minder. Ik heb ze voor intern gebruik beoordeeld om snel de beste kandidaten te vinden bij nieuwe opdrachten. De profielen die ik hoog beoordeeld heb, vertoonden een aantal overeenkomsten met tips over LinkedIn die ik in een podcast van BNR Nieuwsradio hoorde. LinkedIn expert Marjolein Bongers gaf daarin zeer praktisch advies over hoe je jouw LinkedIn verbetert. Ik deel graag de overeenkomsten zodat jij weet hoe je op een goede manier op kan vallen.
Maak een pakkende en onderscheidende headline
Ik voer vaak zoekopdrachten uit met bepaalde keywords. Vervolgens krijg ik dan een overzicht van de mensen die daar binnen vallen. In eerste instantie zie je dan de headline, dus de korte omschrijving van wat je doet. Dat is bij veel mensen de functietitel. Maar er is meer ruimte in die headline, dus je kan daarin specifieker maken wat je doet of wat jou onderscheidend maakt. Want profielen die onderscheidend zijn vallen veel sterker op dan algemene profielen. Dus in plaats van “Marktonderzoeker” bijvoorbeeld “Ervaren marktonderzoeker, gespecialiseerd in merk- en communicatieonderzoek”. Dan zien anderen direct waar jouw kracht ligt.
Gebruik de juiste zoekwoorden
LinkedIn werkt als een zoekmachine. Dus zorg ervoor dat jouw profiel de woorden bevat waar je op gevonden wil worden. Dat kan zowel in het stuk over jezelf (“about”) als in de rollen die je hebt of hebt gehad in je werkverleden (“experience”). En twijfel je erover of je jouw profiel in het Nederlands of in het Engels moet instellen? Terechte twijfel, aangezien ik zelf ook heb gemerkt dat ik zowel op Engelse als op Nederlandse termen zoek. Wist je ook dat je jouw profiel meertalig kan instellen? Wil je de kans om gevonden te worden maximaliseren, dan is het slim om je profiel 2-talig in te stellen.
Maak je “about” stuk persoonlijk en richt je tot jouw doelgroep
Je “about” stuk is je visitekaartje waarin je jouw verhaal kan doen. Het is goed om daar een verhaal met een persoonlijk tintje van te maken: wat drijft jou? Waarom doe je wat je doet? Maar voorkom om teveel in de ik-vorm te praten. Je wilt immers dat jouw verhaal anderen aanspreekt. Dus richt je tot die ander. Of dat nu een opdrachtgever, recruiter of nieuwe werkgever is: wat kan jij voor hem of haar betekenen? Zo spreekt het veel sterker aan dan een pure omschrijving van wat je doet. En wil je contact leggen? Neem dan je contactgegevens op in dat deel.
Vraag om een aanbeveling
Aanbevelingen worden steeds belangrijker. Want je kunt wel hoog van jezelf opgeven, het staat sterker wanneer anderen dat doen. Heb je onlangs een opdracht afgerond? Vraag je opdrachtgever om een aanbeveling. Mail je opdrachtgever daarover of doe een verzoek daarover binnen LinkedIn, dat kan via LinkedIn namelijk zeer eenvoudig. Of beter nog: doe beide. Vaak is het geven van een aanbeveling namelijk iets waar mensen best toe bereid zijn, maar niet altijd onthouden. Een reminder helpt dan vaak.
Alles wat aandacht krijgt groeit
Zorg ervoor dat je jouw netwerk goed onderhoudt. Mensen die jij aandacht geeft, zijn eerder bereid iets terug te doen. Deelt iemand uit je netwerk een artikel dat relevant is voor jouw vakgebied? Reageer erop en je zal zien dat ook jij eerder reacties krijgt zodat jij iets post. En weet wat bij je opdrachtgevers speelt. Tip ze over artikelen die hen aangaan of creëer zelf artikelen die aansluiten bij jouw opdrachtgevers.
Kortom: zorg voor een goed verhaal en investeer in interactie met je doelgroep
LinkedIn kan zeer goed werken voor het genereren van business of het krijgen van kansen bij nieuwe opdrachtgevers. Zorg ervoor dat jouw doelgroep je goed kan vinden door een duidelijke profielomschrijving te maken, goede profielwoorden te gebruiken en een aansprekend “about” verhaal te vertellen. En zorg voor interactie met je doelgroep: vraag om een aanbeveling, reageer op wat ze delen en deel zelf relevante content met hen. In mijn analyse heb ik gemerkt dat veruit de meeste marktonderzoekers en data analisten aanwezig zijn op LinkedIn. Degene die me het best zijn bijgebleven hebben zich op de eerder genoemde punten sterk geprofileerd. Dus wil je meer interactie met jouw doelgroep? Zorg voor een goed verhaal, investeer in de interactie met je doelgroep en je zal zien dat het je meer oplevert.